woensdag 15 februari 2012

Cash is king

Ondernemen vergt veel inspanning & aandacht maar verlies niet uit het oog :Cash is nog altijd King.




















Bedrijven & Organisaties vergeten nog steeds op hun "order to cash procedures" te sturen en stemmen ook hun inkoop procedures hier niet of correct op af. Gevolg grote doorlooptijd van facturatie, hoog debiteuren- & voorraadbestand, te kort aan liquiditeit en financieringsproblemen.



De meeste bedrijven gaan niet ten onder door gebrek aan opdrachten, omzet en zelfs resultaat, maar door CASH vanwege het ontbreken van binnenkomend geldstromen (hierop afgestemde kosten), werkkapitaal beheersing en financiering.

Mijn opinie is (wat ook door financiers,bewindvoerders & accountants wordt  beaamd) dat een externe financiële adviseur  voor iedere (middelgrote) organisatie zeer effectief en aan te raden is; want dit levert uiteindelijk GELD OP. de kosten gaan hier voor de baten uit.

Ondernemers moeten doen waar hun expertise, passie en kernactiviteit ligt = ondernemen. Vaak is er daarnaast geen inspiratie of overzicht meer in tijdrovende & lastige, maar wel zeer noodzakelijke, werkzaamheden op administratief financieel gebied.

Zeker geldt dit in de (door) start, groei of herstructurering fase van bedrijven. Juist dan moeten ondernemers openstaan voor externe deskundigheid om samen barrières te slechten voor veranderingen naar een betere efficiënte toekomst.

Als administratie, "order to cash" afwikkeling en beheersing van werkkapitaal niet juist & tijdig geschiedt, valt dit veelal direct op te maken uit de financiële resultaten, cash flow & liquiditeiten van de onderneming. Daarom is het verstandig frequent een extern klankbord te hebben van een troubleshooter die adequaat ondersteunt met rapportages, adviseert op sturing & optimalisatie van geld en goederen stromen. Die wijst op kritische punten in de organisatie en deze wakker schudt als rentelasten stijgen en financieringsruimte opdroogt; dus als 5 voor 12 dreigt.

Onafhankelijke (interim) financieel adviseurs kunnen hierbij een grote rol voor spelen voor bewaking & heroriëntatie, balans management met de daarop afgestemde financiering. Tevens ondernemers bijstaan bij herfinancieringsplannen en hierbij horende onderhandelingen met opdrachtgevers, leveranciers & financiers. Accountants kunnen deze rol vaak niet spelen of zijn vaak te laat betrokken tijdens een controle.

Dus Ondernemers:
Investeer in kennis, & capaciteit, het bespaart u tijd en stress,  voordat het te laat is en uw financiers u in de kou laten staan.




Wilt u meer informatie?
Neem dan telefonisch of via mail contact met ons op.
Adeor Bedrijfsadvies