donderdag 1 maart 2012

Analogie tussen schaken en dreigend faillissement?


Iedereen kent wel het spel schaken? Het wordt al eeuwen lang gespeeld en biedt zoveel spelmogelijkheden dat geen enkele partij exact hetzelfde verloopt. Men kent de stukken, de regels en daarmee de samenhang. Je ontwikkelt op het schaakbord een sterke positie, om uiteindelijk te kunnen gaan winnen, inspelend op de zetten van de tegenpartij.

Maar kan je dan ook ECHT schaken?! 
Een sterke en ervaren schaker ziet aan de stand en status van de stukken hoe de partij ervoor staat en kan daarom inschatten wat de kansen zijn om een partij winnend af te sluiten. Wit staat op verlies, of zwart staat sterk maar het is nog lang niet beslist.

Want het doel van schaken is toch uiteindelijk de koning van de tegenpartij schaakmat te zetten, en tegelijkertijd te voorkomen dat je zelf schaakmat wordt gezet. Met andere woorden je hebt zowel een aanvals- en verdedigingsplan nodig.

En dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, je moet een strategie ontwikkelen. Je stelt je positie vast die je wilt opbouwen en bereiken om daarmee te laten zien dat je daadwerkelijk sterk staat, of komt te staan. Ook psychologisch heeft dat onbetwist zijn voordelen. Doel is immers winnen en door sterk te staan wordt die kans nu eenmaal veel groter, op het schaakbord en psychologisch.

En natuurlijk zit de tegenstander ook niet stil. Die anticipeert op wat er gebeurt en wat hij denkt dat er zou kunnen gaan gebeuren. Het betekent dat je strategie moet worden opgebouwd met een aantal scenario's. Immers voorkomen is beter dan genezen. In dit grote geheel der dingen kan je concluderen dat, als je sterk(er) staat, je kansen heel groot worden om te winnen.

En daar zit dé analogie met een dreigend faillissement.
Gevangen in een web (schaakbord) met meerdere spelers (idd driedimensionaal schaak) waarbij iedereen zijn eigen standpunten najaagt ten koste van alles en iedereen. Money talks!
Daarom: Positioneren, informatie inwinnen, laten spartelen, soms juist NIET drammen en vooral en altijd goed lezen en interpreteren.

Kortom:
Verdiep je in het (bijna altijd) schimmige juridisch manipulatieve (schaak)spel van strooien, hebben, willen, krijgen, manoeuvreren, positioneren, anticiperen en wel dusdanig dat je in den minne maar ook in rechte je gewenste positie en bewijsvoering voor elkaar hebt.



Wilt u meer informatie?
Neem dan telefonisch of via mail contact met ons op.
Adeor Bedrijfsadvies