De faillissementswet is ingegaan op 1 september 1896! Weliswaar in 1935 (tweede titel) en 1998 (derde titel) verder aangepast, maar in de basis nog altijd een geldend feit.
Het insolventierecht zelf omvat het complex van verhoudingen rondom de schuldenaren met een financieel onvermogen jegens schuldeisers. Hierbij komen vrijwel alle belangrijke rechtsgebieden om de hoek kijken, en dus de rechtspositie vaak niet afhangt van de regeling in de Faillissementswet, maar afgeleid moet worden uit het algemene goederen- en verbintenissenrecht, het Burgerlijk Wetboek!
Het is ook maar goed dat er een rechtsinstrument als het faillissement bestaat omdat het anders, althans voor wat het uitoefenen van verhaalsrechten betreft, een janboel zou worden.
Het punt dat ik wil maken is dat juist door bovengenoemde de praktijk vele malen weerbarstiger en complexer is met daardoor onvoorspelbare (veelal negatieve) uitkomsten.
Wat maakt het dan nu zo complex?
Denk hierbij aan:
Wat maakt het dan nu zo complex?
Denk hierbij aan:
> Bestaande contracten (veelal juridisch incompleet en onduidelijk)
> Crediteurenposities
> Insolventie-, beslag- en excecutierecht
> Verbintenisrechtelijke verhoudingen
> Rol curator
> Afgegeven borgstellingen
> Aanwezige jurisprudentie
> Wens om door te starten
> Financiële belangen en drijfveren belanghebbende
> WSNP dreiging
> Financiële vrijheidsgraden
> Sociale- en emotionele druk
> Onderhandelingsvaardigheden en daarbij positie(s) en strategie blijven overzien
Zoals Almanak 1911 van het ASC beschouwd: "Insolventierecht is het gymnastieklokaal der rechtswetenschap, waar alle verhoudingen, op het sterkst gespannen, tot de meest intense ontplooiing van hun kracht komen".
Zie ook onze schaakblog: http://adeorbedrijfsadvies.blogspot.com/2012/03/overeenkomst-tussen-schaken-en-dreigend.html
Onze meerwaarde is juist dat ik niet vanuit een specifieke vakrichting kijk zoals advocaten, accountants, maar juist combineer: fiscaal, juridisch, bedrijfsmatig, emotioneel, sociaal, en kijk naar de stukken afzonderlijk en als geheel.
Roept dit vragen bij je op?
Adeor Bedrijfsadvies