vrijdag 11 mei 2012

Sociale impact bij faillissement


Je komt met het bedrijf is roerige (financiële) tijden terecht. Je zet op kosten- en omzet gebied ALLE zeilen bij.

Toch gaat de positie van het bedrijf meer en meer achteruit en stapelen problemen zich op.


Klanten nemen afscheid of leveren geen opdrachten meer aan. Inkoopfacturen en indirecte kosten blijven langer onbetaald.

Je stelt een overlevingsplan op en maakt afspraken betreffende betaling van jou crediteuren. Toch blijft de omzet achter en kan je de gemaakte afspraken (weer) niet nakomen. Twee crediteuren vragen faillissement aan, dat wordt door de rechter toegekend en een Curator meldt zich.

Zomaar een scenario dat werkelijkheid kan worden. Die rollercoaster kent zijn eigen tempo en belangen. Altijd onverwacht en verrassend, en er wordt beslist geen rekening met jou, als failliet, gehouden.

Los van het taboe wat er in Nederland nog overduidelijk heerst, geeft een faillissement niet alleen praktische problemen maar ook veelal emotionele stress. Het feit dat de meeste ondernemers die stress ervaren geeft al duidelijk aan dat ze WEL van goede wil zijn en het niet verdienen om negatief behandeld te worden.

Daarnaast moet je als gezin heel erg sterk in je schoenen staan, financieel en ook emotioneel. Ga maar eens even aan je vrouw en kids uitleggen dat die vakantie er nu niet (meer) inzit, idem die mooie merk kleding of luxe auto waarmee het gezin de uitstapjes deed. De ondernemer krijgt zo zijn "opdonders" maar vlak het thuisfront NOOIT uit.

En ja, laat er geen misverstand over bestaan: Als ondernemer ben je uiteraard (juridisch) aanspreekbaar EN verantwoordelijk voor al je zakelijke handelingen. Doch als die negatieve spiraal onoverkomelijk is ingezet, wat is dan wijsheid. Hier zie je helaas weer de wet van de grote getallen. Heeft de DGA zijn zaken goed voor elkaar en in de goede jaren voldoende reserves opgebouwd is dat natuurlijk een heel ander verhaal als dat je net paar jaar bezig bent.

Een paar adviezen:

  • Steek je kop NOOIT in het zand en denk ik los het wel (alleen) op 
  • Zoek betrouwbare en relevante informatie, iedere situatie is namelijk verschillend 
  • Maak van je hart geen moordkuil en blijf communiceren met iedereen 
  • Geef je niet zomaar over aan de "leeuwen" ondanks die extra ballen in de lucht 
  • Zoek professionele hulp, hoe eerder hoe beter!! 


Roept dit vragen bij je op?
Bel (            0877-843652      ) of  mail ( office@adeorbedrijfsadvies.nl ) direct voor een eerste gratis spreekuur afspraak.
Adeor Bedrijfsadvies